Hoppa till innehåll

”Alla ställde upp”

Tomas Grahl blev strandad i kanadensiska Gander efter terrorattacken 2001. Han minns det lilla samhället och lokalbefolkningen med värme.

Bara minuter efter den första attacken mot World Trade Center den 11 september 2001 stängdes USA:s luftrum. Ett hundratal plan i luften över Atlanten fick vända tillbaka till Europa eller landa på kanadensiska flygplatser; däribland Gander där musikalen Come From Away utspelas.

Tomas Grahl var en av de totalt cirka 7 000 passagerarna ombord på de 38 plan som nästan fördubblade den lilla stadens invånarantal. Han var på väg till en filmvisning i New York och var ungefär två timmar bort när beskedet om att det inte skulle gå att landa som planerat kom.

Det var precis när attacken hade hänt. Vi hade ingen aning om vad som var fel och de fick inte berätta någonting. Ganska snabbt efteråt fick vi reda på att vi skulle åka till Kanada, säger Tomas Grahl.

Han berättar om hur de bytte kurs mot Kanada, utan att veta var i landet de skulle landa. Planet fick hålla sig i luften ett bra tag innan det blev dags att gå ner i Gander, på den nordöstra delen av ön Newfoundland.

Jag vet inte ens om piloten visste exakt vad som hade hänt i New York, säger Tomas.

Gander International Airport har tidigare varit en stor och betydande flygplats där plan mellanlandade för att fylla på med bränsle. I takt med flygplanens utveckling har dock flygplatsens betydelse och användning minskat avsevärt.

 

Möttes av öppna armar

I över tolv timmar fick Tomas och hans medpassagerare sitta kvar i planet på landningsbanan och vänta.

Det var lite märkvärdigt att man märkte skillnaden mellan USA och Kanada – piloten och besättningen var övertygad om att de skulle stå där med k-pistar. Men det var något helt annorlunda, de stod där med öppna armar, säger Tomas.

Han berättar om hur de trevliga invånarna i Gander och omkringliggande städer hade ordnat med mat och husrum.

Många transporterades till kyrkor i området. Kyrkan var en viktig del i att hjälpa till. Det var aldrig några problem. Man kände sig säker där och var aldrig orolig.

 

Hembjuden till prästen

Tomas blev kvar i Gander i fyra dygn. Mycket av tiden tillbringades framför tv-apparater, men han blev även hembjuden till den lokala prästen.

De var vana vid att ta hand om folk i krig och det märktes. Det fanns jättemycket mat och alla ställde upp. Man kunde låna en dator och kontakta de där hemma, säger Tomas.

Precis som Come From Away också tar fasta på så var det människor från hela världen som plötsligt blev strandsatta på samma plats.

Det var en del som inte ens kunde engelska som var på väg till sina släktingar i New York. Men det letades fram tolkar, minns Tomas.

Vilka är dina starkaste minnen från Gander?

Det jag tar med mig är just den här sammanhållningen som det blev och just de här människorna som var på väg till olika möten. Det blev ett avbräck på ett positivt sätt. Man kom nära varandra och ställde upp för varandra. Det är lite som det blev under coronapandemin – man måste hjälpa varandra i nöd, säger Tomas Grahl.

 

Text: Jeanette Söderwall

 

Psst! Läs mer om musikalen Come From Away och köp biljetter här.

Publicerad 31 augusti 2022