Våra teaterhus
Östgötateatern har två stora teaterhus, ett i Norrköping och ett i Linköping. Teatern har även en mindre experimentscen, X-scenen, i ung scen/östs egna teaterhus i Linköping. Till våren invigs en ny experimentscen på vinden i teaterhuset i Norrköping.
Stora teatern i Norrköping
Den 29 februari 1908 invigdes Stora Teatern i Norrköping. På samma plats hade tidigare den Eklundska teatern legat. Den var byggd i trä, ansågs brandfarlig och revs därför 1903. Nu ville man i stället ha en modern och tidsenlig teater. Den tidens stora arkitekt anlitades - Axel Anderberg. Han hade tidigare bland annat ritat Kungliga Operan och Oscarsteatern i Stockholm och teaterhuset i Linköping.
Stilfull dekoration
Det nya teaterhuset, byggd i jugendstil, var stort och imponerande precis som en storstadsteater skulle vara i början på 1900-talet. Scenen var drygt 17 meter bred och 12 meter djup. Salongen, med plats för 600 personer, var målad i lila och grått. Taket var midnattsblått och dekorerad med guldstjärnor, gyllene druvklasar, fåglar och blommor. Allt detta kom senare att målas vitt.
Utsmyckningar
Ovanför scenen, mellan komediens och tragediens masker, står devisen Ridendo dicere verum - Att leende säga sanningen. En annan devis som pryder teaterhusets fasad, ovanför stora trappan är skriven av Esaias Tegnér: Förkunna seklers sorg, förkunna seklers glädje. Deviserna pekar på teaterns uppgift: att spegla människan och samhället, i dåtid och nutid, både tråkiga händelser och glada.
Resande teatersällskap
Fram till 1947 användes teaterhuset av resande teatersällskap. Teatern sköttes av en vaktmästare som bodde i en lägenhet i källaren. Den lägenheten är idag vår personalmatsal.
Renoveringar
När teatern renoverades 1982 togs det ursprungliga utseendet fram. Taket målades dock inte blått utan grågrönt som väggarna och dekorationerna. Då sattes också den praktfulla takkronan från Rejmyre Armaturfabrik upp. Kristallkronon består av 10 063 prismor och väger 750 kilo.
Sommaren 2002 renoverades också teaterhusets fasad. Putsen blev återigen gul, pilastrar och fönsterbågar gråa med mörkt gröna detaljer.
Blixtnedslag
I augusti 2019 slog blixten ner i teaterhuset och orsakade en brand, som skadade delar av teaterns tak, vind och trapphus. Den varsamma renovering som följde innebar bland annat återuppbyggnaden av ett nytt taktorn enligt gamla hantverksmetoder. Under 2020 renoverades även Café Gycklaren och bytte namn till Teaterbaren.
Stora teatern i Linköping
Linköpings teaterhus invigdes den 18 december 1903 och var då en av de första elektrifierade byggnaderna i staden. Arkitekt var Axel Anderberg, som dessförinnan ritat Karlstads teater och Kungliga Operan i Stockholm. Teaterhuset är byggd i jugendstil och salongen rymmer 400 platser, med en intim närhet till scenen.
Renoveringar
Under 1980-talet renoverades teatern både invändigt och utvändig. Publikfoajen på första raden byggdes om till ett ljust, öppet rum med parkettgolv och vackra jugendfönster. Kristallkronan i taket är en kopia av takkronan i Norrköping, om än mycket mindre. 2009 renoverades exteriören och 2010-11 interiören i jugendstil, kompletterat med vissa moderna inslag. Entrétrappan är ombyggd för att öka tillgängligheten för funktionshindrade och en ny hiss installerades i entréhallen.
Elsanering
2020 genomfördes en omfattande renovering och modernisering i stora delar av lokalerna och i de tekniska installationerna. Bland annat byttes fem ton gammal elkabel ut mot 50 kilometer modern sådan. Även teaterns ljud- och ljusanläggning digitaliserades, med inte minst sänkt energiförbrukning som följd.
ung scen/öst
Sedan hösten 2001 spelar ung scen/öst, teater i Elsas Hus i Linköping. Elsas Hus byggdes 1924 som Missionskyrka i Linköping. När man byggde ny kyrka blev Elsas Hus ett ”ungdomens hus” med många olika aktiviteter i Studiefrämjandets regi. Östgötateaterns och ung scen/östs inträde i huset befäste epitetet ”ungdomens hus” ytterligare. Kyrksalen blev teatersalong och där predikstolen stod, sitter idag ungdomarna i Östergötland och ser aktuell teater, nyskriven just för dem.